De Willem van Althuis Stichting

 

In 2005 is in Heerenveen de Willem van Althuis Stichting opgericht. De stichting wil het oeuvre van de Friese kunstschilder Willem van Althuis (1926 - 2005) traceren, inventariseren, verzamelen, conserveren en toegankelijk maken door middel van tentoonstellingen, publicaties en reproducties.

Deze website zien wij als een belangrijk hulpmiddel om onze doelstellingen te bereiken. Wij hopen dat de site op termijn zal uitgroeien tot een volledig informatiecentrum en tot een interactieve ontmoetingsplaats voor alle bezitters, bewonderaars en geïnteresseerden.


Joke van Leeuwen – Hier

Aandacht op onze website voor de pas verschenen roman “Hier” van Joke van Leeuwen, omdat de omslag een detail prijsgeeft van een schilderij van Willem van Althuis. Het gaat om het schilderij “Station Dronrijp” dat in de galerij op deze website is opgenomen onder 1973, nummer 250. Het schilderij vormt samen met nummer 251 één van de vier “paartjes” van de schilder: een figuratief schilderij met een abstracte vertaling daarvan.

Hier


Aanbevolen:

Kester Freriks – Stilte, ruimte, duisternis (Verkenningen in de natuur). In dit boek zoekt en vindt Kester Freriks stilte in de natuur en in de kunst en besteedt daarbij aandacht aan diverse kunstenaars, waaronder Willem van Althuis (Laaxums) en Christiaan Kuitwaard.

9200000086440879Nu in Museum Belvédère Heerenveen (Oranjewoud): "Giorgio Morandi - Bologna"Naast deze unieke tentoonstelling in de grote zaal zijn er in de westvleugel van het museum ook drie niet eerder geëxposeerde stillevens te zien van Willem van Althuis. Willem was een bewonderaar van het werk van Morandi. De drie werken tonen dat duidelijk aan. Eenvoud en stilte kenmerken de werken van beide kunstenaars.

IMG 1034       IMG 1036       IMG 1035

 Monografie Willem van Althuis, achter de horizon. De tweede druk!Als gevolg van een succesvolle verkoop van de eerste druk van de monografie in 2013, waarin het gehele oeuvre van de Friese kunstschilder wordt bekeken en niet eerder vertoond werk wordt belicht, is er hard gewerkt aan een herdruk. Deze tweede druk is verkrijgbaar in de betere boekhandels, musea en bij uitgeverij De Kunst.

  Tekst: Susan van den Berg
  Vormgeving: Gert Jan Slagter
  Fotografie: Ed Brandon
  Druk: Drukkerij Tienkamp, Groningen
  Uitgeverij: de Kunst, Wezep

  24 x 27 cm
  192 pagina's gebonden
  ISBN 978 94 91196 43 0

 

 

 

Willem van Althuis.JPG